Een cv is als een etalage

Etalages. Iedereen loopt er wel eens langs en kijkt ernaar. Of het nu is om je haar goed te doen of te windowshoppen. Winkels doen hun uiterste best om met zorg hun producten in de schijnwerpers te zetten om ze zo mooi mogelijk uit te laten komen.

Waarom ik een verhaal over etalages begin? Omdat een cv eigenlijk net als een etalage is. In je cv wil je opleidingen, cursussen en werkervaring zo goed mogelijk uit laten komen en misschien bepaalde dingen uitlichten. Vormgeving helpt hierbij. Zet je kennis en ervaring op een voetstuk en laat ze stralen.

uitlichten cv


“Zet je kennis en ervaring op een voetstuk en laat ze stralen”

Je ziet dat veel cv’s inmiddels prachtig worden vormgegeven. Maar in de vormgeving wordt het accent vaak op de vormgeving gelegd en niet op zaken die in de inhoud naar voren moeten komen. De vormgeving is bedoeld om op te vallen maar staat in dienst van de kennis en ervaring die je wil etaleren. Dus gebruik visuele elementen en kleur om zaken uit te lichten die belangrijk of relevant kunnen zijn voor de functie waar je op solliciteert en niet om de kopjes in je cv op te leuken. Dat is per slot van rekening niet hetgeen waar je de aandacht op wil hebben. Geef een recruiter een tour door je cv door het oog te begeleiden langs de belangrijkste elementen. Wat wil je dat men absoluut gezien heeft bij het scannen van jouw cv?